Je auto APK laten keuren

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

118 apk maarssen

De Algemene Periodieke Keuring, APK, is een wettelijk verplichte keuring om te zorgen dat de verkeersveiligheid bevorderd wordt. Als je de APK Maarssen niet op tijd laat uitvoeren bestaat er de kans dat je een boete van het RDW ontvangt.

Wanneer moet je een APK laten uitvoeren

De APK moet jaarlijks uitgevoerd worden, maar hier zijn enkele uitzonderingen op. Als je een nieuwe auto bezit die benzine verbruikt of elektrisch is dan moet de keuring voor het eerst na 4 jaar uitgevoerd worden. De tweede en derde APK moeten worden uitgevoerd elke twee jaar naderhand. Naderhand dient deze ook jaarlijks gekeurd te worden. Als je een diesel of LPG auto hebt dan laat je de eerste keuring na drie jaar uitvoeren en naderhand ieder jaar. Je kan de APK twee maanden voor de vervaldatum laten uitvoeren. De APK vervaldatum blijft hetzelfde en wordt bij een goedkeuring dus met de tijdsperiode die in jouw geval van toepassing is verlengd. Als je de auto meer dan twee maanden voor de APK vervaldatum laat keuren krijgt het voertuig een nieuwe APK vervaldatum die dus eerder ligt dan de oorspronkelijke vervaldatum in de toekomst. Zes weken voor de APK vervaldatum stuurt het RDW een herinneringsbrief per post of in je berichtenbox van de overheid. Als je geen mogelijkheid hebt om je voertuig op tijd APK te laten keuren dan is het verstandig om je voertuig te schorsen. Op deze manier voorkom je boetes. Uiterlijk op de einddatum van de schorsing moet het voertuig APK goedgekeurd zijn. Het is tevens de enige uitzondering waarvoor je met het voertuig de openbare weg mag betreden, om een APK keuring te ondergaan.

APK keuringseisen

De keuringseisen voor een APK keuring zijn wettelijk vastgelegd. De belangrijkste onderdelen van de APK keuring zijn:

– de registratie en algemene staat van het voertuig (er wordt onder andere gekeken of er olie lekt)
– de staat van het carrosserie (onder andere roestvorming)
– de remmen (of er bijvoorbeeld geen versleten remblokken zijn)
– de wielophanging (of er bijvoorbeeld geen veren gebroken zijn)
– de wielen en banden (of er voldoende profiel is en de banden op dezelfde as gelijk zijn)
– de uitlaat (controle op een lekke uitlaat en het controleren van de uitlaatgassen)
– de vergrendeling (van alle deuren, scharnieren en de motorkap)
– de autogordels (of deze allemaal correct werken)
– de verlichting (alle lampen dienen te werken)
– de voorruit (of er geen krassen of sterretjes aanwezig zijn)
– de spiegels (of deze niet ontbreken/beschadigd zijn)
– de ruitenwissers (aan de voorkant dient deze aanwezig te zijn met een goed werkend rubber)
– de vloeistoffen (of de olie e.d. voldoende zijn)

Na afloop van de keuring ontvang je een keuringsrapport. Hierin staat of de auto goedgekeurd is of afgekeurd en of er nog eventuele reparatie-, afkeur- en adviespunten zijn. De adviespunten dienen niet direct opgelost te worden, maar wel voor de volgende keuring plaatsvindt.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *