Migraine

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Migraine

Naar schatting hebben meer dan 2 miljoen mensen in Nederland migraine klachten. Migraine is een hersenaandoening die gepaard gaat met zware hoofdpijn die enkele uren tot verschillende dagen kan aanhouden. Migraine klachten verschillen van mens tot mens en kunnen je enorm belemmeren in je dagelijks functioneren.

 

Wat zijn de oorzaken van migraine

Door een tijdelijke storing in de werking van de zenuwbanen met de bloedvaten krijgen mensen last van migraine. Het is niet echt bekend wat de oorzaak is van deze storing en hierdoor het ontstaan van migraine klachten, maar vaak merken we dat het in de familie zit. Het kan worden uitgelokt door stress, te weinig slaap of je hormonen. Het komt dan ook veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Daarnaast kan het ook ontstaan door overbelasting van de dikke darm, galblaas en de lever.

 

Wat zijn de symptomen

De symptomen van een migraineaanval komen vaak in drie fasen:

 

Fase 1: signalen die migraine aankondigen

Vaak komt een migraineaanval op uit het niets, andere keren zijn er bepaalde signalen waardoor je weet dat er een aanval opkomst is. Twee signalen zijn:

 

De vroege voortekenen

Een aantal uur voor de aanval of soms wel een dag, kunnen zich verschillende symptomen voordoen die een waarschuwing zijn voor de aanval:

 • geïrriteerdheid
 • rusteloosheid
 • vrolijk zijn
 • somber zijn
 • het koud hebben
 • ontzettend moe zijn
 • heel actief zijn
 • veel gapen
 • zin in zoetigheid of andere voedingsmiddelen
 • overgevoeligheid voor geluid of licht

 

De Aura

Door een golfbeweging van meer hersenactiviteit kun je last hebben auraverschijnselen. Dit gebeurt niet altijd maar als het voorkomt, is dat meestal net voordat de hoofdpijn begint, het duurt 5 tot 60 minuten en je herkent het door:

 • het zien van lichtflitsen
 • het zien van bewegende vlekken
 • het verlies van zicht
 • het verlies van spraak, woorden niet vinden
 • het voelen van tintelingen
 • het gevoel dat je verdoofd bent
 • moeten overgeven of je niet goed voelen

 

Fase 2: hevige hoofdpijn

In deze fase ben je vaak aan je bed gekluisterd door zware, kloppende hoofdpijn samen met eventuele bijverschijnselen als misselijkheid, overgeven, gevoelig voor licht en geluid. Deze fase kan wel 4 tot 72 uur duren.

 

Fase 3: het herstel

Na het doormaken van een migraineaanval kun je je nog verschillende dagen erg moe en minder geconcentreerd voelen.

 

Hoe kun je migraine behandelen?

Migraine kun je op verschillende manieren behandelen. Dat kan door medicatie die migraine helpt voorkomen of medicatie die de aanval verlichten. Maar er bestaan ook alternatieve manieren om migraine te behandelen. Uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld acupunctuur heel effectief is voor het verminderen van migraine klachten. Met Thaise yogamassage therapie worden bijvoorbeeld niet alleen de klachten weggenomen maar worden ook de flexibiliteit en vitaliteit verhoogd. Het overgeven waarmee een aanval gepaard kan gaan, is volgens deze therapie het gevolg van verkeerde voeding en spanning die werd opgebouwd in het lichaam. Daar waar de medische wereld gelooft dat migraine niet te genezen is, gaat de alternatieve geneeskunde ervan uit dat dit wel mogelijk is.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *