Wat zijn processierupsen en waarom zijn ze gevaarlijk?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

processierups

Je hebt de verhalen wel gehoord op het nieuws dat in de lente de processierupsen eikenbomen massaal bewonen. Dit komt doordat deze bomen belangrijke leef plekken zijn voor deze rupsen voordat ze uitgroeien tot vlinders. Maar ondanks dat deze rupsen in de bijzondere vlinders kunnen veranderen, zijn ze voor mensen redelijk gevaarlijk. De kleine haartjes op de ruggen van deze rupsen zorgen ervoor dat er veel irritaties ontstaan op de huid. De haren zorgen voor een branderig gevoel en kunnen vervelende aantastingen zorgen. Daarnaast kunnen de haartjes en nesten van deze rupsen die achterblijven nog heel lang voor vervelende overlast zorgen en daardoor is het belangrijk dat ze op een goede manier en systematisch bestreden worden.

 

Het verwijderen van processierupsen

Het verwijderen van deze processierupsen wordt dan ook ontzettend afgeraden en zelfs als gevaarlijk bestempeld. Daarom moet dit overgelaten worden aan professionele processierups bestrijders, die de juiste materialen en beschermende middelen hebben om dit te kunnen doen. Als je op zoek gaat naar de verschillende effecten van de haartjes van een processierups dan word je ook snel ontmoedigd om zelf aan de slag te gaan om ze te verwijderen of zelf om erbij in de buurt te komen. Omdat de haartjes zo’n vervelend effect hebben kan het schadelijk zijn voor de huid maar zelfs voor luchtwegen en voor bijvoorbeeld huisdieren.

 

Het belang van het goed bestrijden van de processierups

Hierboven staan verschillende redenen waarom de processierups een gevaarlijk diersoort is voor de mens maar ook voor andere dieren. Dit is natuurlijk wel een natuurlijk mechanisme van de rupsen om zichzelf te beschermen, maar omdat het voor zoveel overlast zorgt bij mensen is het belangrijk dat ze bestreden worden. Als de processierupsen enkel verwijderd worden dan is dat niet genoeg. Het moet echt bestreden worden zal het niet meer terugkomen. Maar omdat vlinders een bepaald voortplantingsmechanisme hebben zal het elk jaar een probleem vormen om deze rupsen te bestrijden.

 

Klachten van processierupsen

Heeft u klachten over processierupsen qua gezondheid? Dan is het belangrijk dat u het goed in de gaten houdt en wellicht contact opneemt met de huisarts. Als u ziet dat bij u in de buurt processierupsen zijn, dan is het belangrij kom professionele hulp in te schakelen om ze te gaan bestrijden. Alleen op deze manier kunnen ze veilige verwijderd worden en hoeft u er geen last meer van te hebben.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *