Een WWFT cliëntonderzoek  is belangrijk  

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

clientonderzoek

WWFT staat voor wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. WWFT heeft als doel om witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden. In de afgelopen jaren is de WWFT behoorlijk aangescherpt. Het is verplicht om een beoordeling van de risico`s op witwassen en het financieren van terrorisme op te laten stellen. Veel ondernemingen vallen onder de WWFT. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan banken, beleggingsinstellingen en financiële dienstverleners. De naleving van de WWFT wordt steeds strenger gecontroleerd. De WWFT heeft twee kernverplichtingen. Het is verplicht om melding te maken, wanneer je een vermoeden hebt van een belanghebbende met mogelijk onjuiste bedoelingen. Het is belangrijk om na te gaan of de relatie waar jij zaken mee doet na te gaan. Je kunt dit bijvoorbeeld doen aan de hand van het WWFT cliëntonderzoek.

Wat houdt het WWFT cliëntonderzoek in?

Door een WWFT cliëntonderzoek uit te voeren, kom je er als onderneming of instelling achter of de zakenrelatie waarmee je zaken doet betrouwbaar is. Wanneer je als onderneming of instelling zaken doet met een zakenrelatie die mogelijke criminele praktijken uitvoert, kan dit ernstige gevolgen hebben. Zo kan de overheid een forse boete uitschrijven aan de onderneming of instelling, of er kan een strafrechtelijke procedure worden opgestart. Wanneer dit het geval is, zal dit de reputatie van de desbetreffende onderneming of instelling niet ten goede komen. Door een WWFT cliëntonderzoek uit te voeren, stel je de identiteit van de zakenrelatie vast. Doormiddel van een UBO verklaring weet je of een relatie wel of niet betrouwbaar is. UBO staat voor ultimate beneficial owner, dit betekent uiteindelijke belanghebbende. Je kunt bijvoorbeeld het handelsregister van de kamer van koophandel raadplegen om na te gaan of jouw zakenrelatie over een UBO verklaring beschikt. Wanneer je als bedrijf of onderneming onder de regels van de WWFT valt, is het dus van belang om een WWFT cliëntonderzoek in te stellen naar de relaties waarmee je zaken doet.

Wanneer een WWFT cliëntonderzoek niet kan worden uitgevoerd

In bepaalde gevallen kan het zijn dat een WWFT cliëntonderzoek niet mogelijk is. Wanneer dit het geval is, en je als onderneming of instelling onder de regels van de WWFT valt, mag je in principe geen zaken doen met deze partij. Wanneer er al een zakenrelatie bestaat en achteraf blijkt dat een WWFT cliëntonderzoek niet mogelijk is, zal deze samenwerking moeten worden beëindigd. Tevens zal er bij de FIU Nederland een melding moeten worden gedaan wanneer een WWFT cliëntonderzoek niet mogelijk is, of niet het gewenste resultaat heeft behaald. FIU Nederland is een overheidsinstelling waar alle meldingen moeten worden gedaan bij een vermoeden van witwassen of terrorismefinanciering. Het is dus belangrijk dat wanneer jouw onderneming of instelling onder de regels van de WWFT valt, je een WWFT cliëntonderzoek instelt naar relaties waar zaken mee gedaan gaan worden, of al gedaan zijn. Dit om ernstige gevolgen voor jouw onderneming of instelling te voorkomen.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *