Acid Techno

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Techno music

Acid techno, soms ook wel bekend als simpelweg “acid”, is een muziekgenre die uit acid house voortkomt en is een sub genre van techno. De instrumenten die gebruikt worden om deze muziekstijl te produceren zijn vaak elektronisch. Het grote verschil tussen normale techno en acid techno is dat acid techno het acid-geluid bevat. Dit geluid wordt gemaakt door middel van elektronische instrumenten die met de juiste instellingen en door parameters in extremen te zetten of te manipuleren het bekende acid-geluid veroorzaken. Veelgebruikte instrument zijn synthesizers, digitale piano’s, elektronische drums, versterkers en opnameapparatuur. Het bekendste instrumentmerk voor het ontwikkelen van de acid sound is Roland.  Naast acid platen die uit de Verenigde Staten werden geïmporteerd, werd acid techno beïnvloedt door muziekstromingen zoals hardcore, Duitse trance, en Belgische rave. De meest bekende acid techno dj’s zijn Aphex Twin, Hardfloor, AFX, en Chris Liberator. Opvallend is dat al deze artiesten, net zoals acid techno zelf, geboren zijn in Europa.

 

Geschiedenis acid techno

Acid techno is ontstaan in Europa rond de jaren 90. De acid techno komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en heeft zich vanaf daar verspreidt over de hele wereld. Op veel plekken heeft de acid techno en de acid techno scene zich ontwikkeld door illegale feesten. De acid techno scene ontstond in kraakpanden, afbrokkelende pakhuizen en duistere gebieden in het industriële Londen. Ondanks dat het wereldwijd opmerkelijk succesvol is geworden, heeft het bijna geen mainstream-profiel. De scene werd gerund door mensen met een soort afkeer tegen de mainstream – mainstream mode, muziek, en levensstijl. Veel producers en dj’s hebben dan ook nooit de moeite genomen om een nummer 1 hit te halen.

 

Acid techno op vinyl

Voor de ontdekking en uitvinding van de cd was een vinyl plaat, ook wel grammofoonplaat, de meest populaire geluidsdrager. Sinds de ontdekking van de cd is deze populariteit gedaald. Dj’s bleven wel veel vinyl gebruiken, omdat een vinyl plaat direct tijdens het draaien te manipuleren is. Veel acid techno dj’s gebruiken daarom ook vaak vinyl. Ondanks dat je tegenwoordig makkelijk digitaal muziek kan downloaden, is de populariteit van de lp in de laatste jaren weer enorm gestegen. Omdat de handeling van een plaat opzetten groter is dan digitaal een nummer afspelen, luister je beter naar de muziek en waardeer je de acid techno nóg meer. Ook is een acid techno plaat op vinyl voor acid techno liefhebbers een must have omdat dit muziek fysiek maakt, je hebt wat tastbaars in je handen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *