Balans houden tussen werk en privé

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Balans werk en privé

 

Het kan soms een uitdaging zijn om een goede balans te bewaren tussen werk en privé. Vooral als je werk je passie is en je dagelijks veel uren werkt is het soms lastig om een goede grens te behouden tussen je werkleven en je privé-leven. Ook is het een uitdaging als je een eigen bedrijf hebt en je mensen in dienst hebt. Vaak ben je na je werkdag dan nog niet echt klaar. Vind jij het ook een uitdaging om een goede balans te houden tussen werk en privé? Lees in dit blog tips die jou misschien kunnen helpen.

 

Doe je telefoon uit na een bepaalde tijd 

 

Je telefoon kan veel prikkels geven. Het kan zijn dat iemand van je werk je appt met een vraag of dat je zelf nog bezig bent met dingen opzoeken op je telefoon voor je volgende werkdag. Het kan een goed idee zijn om met jezelf af te spreken dat je na bijvoorbeeld zeven uur in de avond je telefoon standaard uit zet. Je kan dit dan ook doorgeven aan je werknemers of collega’s zodat zij weten dat ze pas de volgende dag een antwoord van je kunnen verwachten. Zo heb je na zeven uur volledige rust en kan je meer genieten van je privé leven.

 

Prioriteiten stellen

 

Het is in het leven noodzakelijk om de juiste prioriteiten te stellen. Zo is je werk natuurlijk een belangrijk onderdeel van je leven, maar moet je je privé leven ook niet vergeten. Je hebt misschien een partner en eventueel ook kinderen. Zij verdienen ook een deel van je tijd en dan niet alleen tijd maar ook jou volledige aandacht. Het is niet fijn voor jou naasten als je in je hoofd alleen maar met werk bezig bent. En ook jijzelf verdient tijd voor jezelf waarin je alleen maar hoeft te doen waar je zelf zin in hebt en lekker even kan uitrusten. Stel daarom een lijst voor jezelf op met je prioriteiten en maak op basis daarvan een juiste planning voor jezelf.

 

Dingen overlaten aan anderen

 

Mensen zijn vaak geneigd om alles perfect te willen doen. Dit perfectionisme kost ontzettend veel energie en tijd. Zo blijf je steeds maar bezig, omdat niks echt volledig perfect kan zijn. Je hier bewust van worden is heel belangrijk. Zo kan je er aan proberen te werken om minder kritisch te zijn op jezelf en de mensen op je werk. Dit zal er voor zorgen dat je makkelijker taken over kan dragen aan anderen. Je hoeft dan niet meer steeds alles zelf te doen en alles in de gaten te houden, omdat je een deel van de verantwoordelijkheid bij iemand anders kan neerleggen. Dit zorgt uiteindelijk voor minder stress en zo kan je meer genieten van je vrije tijd. 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *