Het onboarding process en de WWFT

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

WWFT

Elke vermogensbeheerder of financieel ondernemer heeft tegenwoordig te maken met de WWFT, de wet ter voorkoming van witwassing en financiering van terrorisme. Een begrip dat hiermee te maken heeft is ‘onboarding process’. Lees hier wat dat precies inhoudt.

De WWFT in de praktijk

Sinds 2020 is de WWFT vernieuwd, waarbij er strengere maatregelen zijn opgelegd aan ondernemers. Dit houdt voor bedrijven in de branche in dat zij verplicht zijn hun (potentiële) klanten en transacties te onderzoeken op verdachte zaken. De term Know Your Customer (KYC) zal bij de meeste ondernemers al bekend zijn: men moet de klant leren kennen via een screening. Zodoende wordt deze eerst aan een onderzoek onderworpen voordat er handelingen of transacties plaatsvinden. Dit kan geheel geautomatiseerd gebeuren met software die steunt op kunstmatige intelligentie. De WWFT verplicht de ondernemer een WWFT melding te doen zodra er sprake lijkt te zijn van verdachte transacties.

Wat is het onboarding process?

Het hele proces rondom deze screening wordt het onboarding process genoemd. Door de screening te automatiseren wordt logischerwijs veel tijd en handwerk bespaard. Hoe sneller deze screening achter de rug is, hoe korter het onboarding process duurt. Als ondernemer wilt u uiteraard zo snel mogelijk zaken kunnen doen én erop kunnen vertrouwen dat de resultaten uit de screening te vertrouwen zijn. Een snel afgehandeld doch grondig onboarding process zal dan ook voor alle partijen gewenst zijn.

Het nut van de WWFT

Dankzij de WWFT zijn we veel beter en sneller in staat om ongebruikelijke transacties en verdachte partijen op te sporen. Zodoende is het een effectief middel in de strijd tegen financiële misstanden zoals fraude en witwassen. Daarmee kan ondernemers veel leed worden bespaard. Komt uit de screening naar voren dat er sprake kan zijn van een poging tot witwassen, frauduleuze handelingen of zelfs financiering van terroristische activiteiten? Zorg er in zo’n geval voor dat u direct melding maakt van opvallende transacties. Hiertoe is een ondernemer zelfs wettelijk verplicht. Doet u dit niet, dan bent u strafrechtelijk te vervolgen of kan er een fikse boete worden opgelegd. Om nog maar niet te spreken van de imagoschade die komt kijken wanneer betrokkenheid bij malafide ondernemingen aan het licht zal komen. Voorkom dan ook onnodig leed door direct een WWFT melding te doen wanneer in het onboarding process blijkt dat er iets niet in de haak is. Leer derhalve uw klanten kennen, weet wie er achter een organisatie of transactie zit, en weet risico’s in te schatten.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Zakelijk vastgoed

Zakelijk vastgoed

Zakelijk vastgoed is vastgoed dat bedoeld is voor zakelijke activiteiten. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld winkelpanden, bedrijfsruimtes, opslagruimtes en kantoorpanden. Niet […]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *