Handel in Dual Use goederen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Dual use

Ken jij het begrip ‘Dual Use’ al? Binnen de export en handel is het een veelgebruikte term. Dual Use goederen zijn artikelen die op twee manieren gebruikt kunnen worden. Als commercieel product, maar ook als middel om (massavernietiging)wapens mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan radioactief materiaal dat kan worden ingezet voor het maken van geneesmiddelen, én kernwapens. Je kunt je voorstellen dat er veel regels wat betreft handel in dit soort middelen gelden. Overheden willen wereldwijd graag weten wie handelt in Dual Use goederen en door wie deze producten gebruikt worden. Als producent of inkoper van Dual Use producten moet je dus op de hoogte zijn van regulatie en wetgeving.

Starten met verkoop of inkoop van Dual Use artikelen

Stel, je ziet een markt voor jouw product of je wilt graag een bepaald artikel inkopen dat valt onder deze Dual Use goederen, hoe pak je dat dan aan? Het is verstandig om je in te lezen en een expert op dit vlak te raadplegen. Vooral dat laatste bespaart je veel tijd. Bovendien kun je een goede expert op het gebied van Dual Use altijd om advies vragen als je in de praktijk tegen problemen of vragen aanloopt. Neem bijvoorbeeld Esmerillon Consultancy & Advies. Dit adviesbureau is gespecialiseerd in internationale handel en Dual Use goederen. Hier kun je terecht als je vragen hebt over dit soort producten.

Veilig exporteren

Zelf kun je ook actie ondernemen om te voldoen aan wet- en regelgeving. Laat bijvoorbeeld een deskundige kijken naar je producten. Deze kunnen worden ingedeeld in productklassen. Zo krijg je zekerheid over de artikelen die jij aanbiedt of in wilt kopen. Daarmee voorkom je ook dat jouw producten uiteindelijk bij de verkeerde partijen terechtkomen. Het is immers niet de bedoeling dat jouw artikelen bij kwaadwillende organisaties belanden. Veilig exporteren doe je dus door rekening te houden met de productclassificaties van Dual Use goederen.

Internationaal handelen

Let erop dat elk land en elke unie andere regels kan hanteren. Laat dus altijd je portfolio controleren op classificaties en wetgeving die in Europa, Azië en de VS van kracht zijn – als je handeldrijft met en tussen deze landen. Wie internationaal actief wil zijn moet nu eenmaal rekening houden met wet- en regelgeving van alle betrokken staten. Een rechtszaak omtrent Dual Use goederen kost veel tijd, geld en energie. Zo’n zaak kun je het beste voorkomen door je goed voor te bereiden, in te lezen en de juiste experts te raadplegen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *