De Vietnamese keuken

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

vietnamese keuken

De Vietnamese keuken is voor velen onbekend. Toch biedt deze keuken gerechten die heerlijk in balans zijn als je van Aziatisch eten houd. Pittig, zoet, zuur, vissaus en het aroma van verse kruiden maakt het een van de meest gebalanceerde en verfijnde keukens van Azië. Afhankelijk van de streek waar de kok vandaan komt vind je een eigen karakter. Als je nog nooit Vietnamees eten hebt geprobeerd dan is het een goede optie om dit uit te proberen bij Vietnamees restaurant Rotterdam.

De basis van de Vietnamese keuken

De basiselementen van de Vietnamese keuken bedragen rijst, noedels gemaakt van rijst, vissaus en een aantal verse kruiden voor garnering en in gerechten. Na Thailand is Vietnam de grootste exporteur van rijst. Naast rijst worden er ook noedels van gemaakt. Ook vind je veel vissaus die de basis biedt voor bouillons, wok gerechten, marinades en dipsauzen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van vele kruiden. In gerechten vind je vaak kaneel, gember, citroengras en komijn terug. Als garnering wordt veelvuldig gebruik gemaakt van koriander, limoen blaadjes, munt, basilicum, lente ui en perilla bladeren. Over het algemeen bestaat de basis van vele gerechten uit verse kruiden en groentes, gecombineerd met rijst, noedels, vis, varkensvlees en rundvlees.

De meest bekende Vietnamese gerechten

Als je spreekt over een typisch Vietnamees gerecht dan heb je het over rijst of noedels, gecombineerd met vlees of zeevruchten en groenten, of een soep met Nuoc Cham. Dit is een gefermenteerde vissaus waar je je eten in kan dippen. Het meest bekende gerecht in Vietnam is waarschijnlijk Pho, een smaakvolle soep met vlees en verschillende groenten met vissaus of chilisaus. Het vlees is meestal rundvlees en wordt gegarneerd met tauge, limoen en verse kruiden. Banh Mi is een Frans-Vietnamees gerecht op een geroosterd stokbroodje met groenten, paté, boter, sojasaus, chilipepers en koriander. Meestal heb je een keuze uit de soort vlees die gebruikt wordt. Dan is er nog Banh Xeo, wat gemaakt wordt van rijstmeel, kokosmelk en kurkuma. Je kan dit vullen met noedels en je eigen favoriete soort vlees. Je kan ook kiezen voor Bun Cha voor een lunch. Het is gemaakt van varkensvlees met vissaus bouillon, kruiden en rijstnoedels. Bun Bo Nam Bo is een rundvlees gerecht zonder bouillon. Doordat er geen bouillon wordt gebruikt blijft de textuur intact en raken de ingrediënten niet doorweekt. Het malse rundvlees wordt gemengd met knapperige pinda’s en taugé. Uiteraard wordt ook dit gerecht weer op smaak gebracht met verse kruiden, vissaus en chilipeper. Als extraatje komt het met wat knapperige gedroogde sjalotjes.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *