Rijles met autisme of ADHD

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

rijschool amersfoort

Zodra je 16,5 jaar oud bent mag je tegenwoordig al beginnen met autorijlessen. Iedereen wil natuurlijk het liefste vanaf zijn 18de zelfstandig een auto besturen. Als je autisme of ADHD hebt dan ervaar je de wereld anders en reageer je anders. Om deze reden zal je met een aantal zaken rekening moeten houden als je je rijbewijs wilt halen. Je manier van leren is anders, er geldt andere wetgeving en het CBR gaat anders met je om. In dit artikel leggen we je uit hoe je de juiste Rijschool Amersfoort uitkiest.

Rijgeschiktheid bij autisme of ADHD

Zoals je waarschijnlijk weet bestaan er nogal wat vooroordelen over mensen met autisme of ADHD. Voor veilige deelname aan het verkeer en rijlessen bestaan er ook veel misverstanden. Of je nou een diagnose hebt of niet, iedereen is anders en de ene leert het snel en de andere doet er wat langer over met meer begeleiding. Voor het CBR moet je een ‘Eigen verklaring’ invullen met elf verschillende vragen of je gezondheid. Hiermee wordt je rijgeschiktheid beoordeeld. Als het CBR vindt dat er aanvullende informatie benodigd is dan zullen ze je naar een medisch adviseur sturen en misschien een speciale rijtest laten afnemen. Een van de vragen of je geestelijke gezondheid zal je met ja moeten beantwoorden. Het is belangrijk dat je je eigen verklaring naar waarheid invult. Als je om de een of andere reden in de toekomst een ongeluk veroorzaakt dan bestaat er namelijk de mogelijkheid dat het CBR een onderzoek start die gevolgen kan hebben voor je rijgeschiktheid en verzekering. Als je een medisch adviseur dient te bezoeken dan moet je deze kosten zelf betalen. Als je een speciale rijtest moet doen dan wordt hierin bekeken of je verantwoord aan het verkeer kan deelnemen en of er eventuele aanpassingen voor nodig zijn. Je zal hetzelfde praktijkexamen als anderen afleggen, alleen met een examinator die speciaal is opgeleid voor mensen met een functiestoornis.

Rijles bij autisme of ADHD

Er zijn rijinstructeurs die een speciaal certificaat hebben behaald waarmee ze gespecialiseerd zijn in het rijles geven aan iemand met autisme of ADHD. Deze instructeurs zijn op de hoogte van de verklaringsmodellen en weten wat dit is voor iemand met autisme of ADHD. Ze zijn bekend met je sterke en zwakke punten. Als je autisme hebt dan zal de rijinstructeur je veel structuur bieden, niet rijden en uitleggen tegelijk, niet zomaar je aanraken en in stappen werken. Als je ADHD hebt dan zal er ook veel structuur geboden worden, veel herhaling zijn en duidelijke regels geven die je makkelijk kunt onthouden en uitvoeren. Daarnaast zal je geholpen worden om eerst een plan te maken voordat je handelt. Je examinator is van deze protocollen ook op de hoogte.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *